S-au pus în perspectivă planuri și proiecte comune pe termen lung, principalul scop fiind facilitarea persoanelor cu diabet la tratamente mai bune, obținerea unui management mai bun, prevenirea sau întârzierea apariției diabetului zaharat. Un lucru este sigur, acela că este nevoie de viziune comună, de parteneriate cât mai strânse și comunicare permanentă între noi, toți cei care împărtășim același scop. S-au punctat, din nou, rolul esențial al educației, principalele acțiuni care pot ajuta la prevenție și depistare precoce, cât și îngrijirea pacientului.
Este esențial să se insiste pe campanii de conștientizare a rolului benefic al sportului și al unei vieți active în rândul persoanelor cu diabet, de asemenea adoptarea unor obiceiuri alimentare și de viață cât mai echilibrate sunt cheia unui control bun al glicemiilor. De asemenea, am îngroșat, din nou, faptul că medicii specialiști sunt copleșiți de numărul mare de pacienți, că acele 10 minute de la consultații sunt insuficiente, iar această decongestionare ar putea fi soluționată de pregătirea echipei multidisciplinare (medicii de familie, asistenții, nutriționiștii, farmaciștii). În același timp, am căzut de acord că avem nevoie și de susținerea autorităților locale pentru a ne promova aceste campanii de informare și educare pentru a avea efecte mai mari.
Concluziile acestei prime întâlniri a Forumului Român de Diabet sunt următoarele: punctual știm unde ne situăm, colaborarea este esențială pentru a obține rezultate, trebuie adunate la un loc și prioritizate toate proiectele. În principiu, Forumul Român de Diabet își propune să facă auzită și ascultată vocea persoanelor cu diabet și a specialiștilor care îi tratează. Campania lor “Diabetul Ne Privește pe Toți” are ca scop să adune toate vocile, ideile și proiectele la un loc, astfel încât să capete mai multă valoare și eficiență.
Sursa: http://inesnerina.com/index.php/2019/09/28/intalnirea-de-lucru-a-forumului-roman-de-diabet-din-cadrul-arpim/
Comments