top of page
Caută
admin

Lansarea Forumului Român de Diabet

La invitaţia Forumului European de Diabet, România este prima ţară care a lansat un Forum Naţional de Diabet, prima masă rotundă având loc marţi, 9 aprilie, la Palatul Parlamentului. Forumul Român de Diabet este o platformă de colaborare care reuneşte asociaţii de pacienţi, autorităţi din mai multe domenii, societăţi medicale şi reprezentanţi ai producătorilor de medicamente, cu scopul creşterii nivelului de educaţie şi conştientizare asupra problematicii diabetului, a prevenţiei şi îmbunătățirea managementului integrat al persoanelor cu diabet.

„Asigurarea celei mai bune îngrijiri pentru persoanele cu diabet din România trebuie să fie prioritatea centrală pentru medicii implicaţi în managementul diabetului zaharat. În acest sens, colaborarea cu autorităţile din sănătate, dar şi cu celelalte instituţii şi entităţi reprezentative din domeniu, reprezintă un capitol fundamental pentru Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (...) Lansarea Forumului Român de Diabet reprezintă un pas înainte în lupta împotriva diabetului în România, luptă care necesită eforturi concentrate din partea tuturor factorilor implicaţi pentru reducerea impactului bolii în populaţia din ţara noastră, unde prevalenţa afecţiunii depăşeşte media europeană”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi iniţiator al demersului.

„Pentru diabet s-au realizat anul trecut progrese importante, pornind de la înfiinţarea Programului pentru pacienţii cu diabet de tip 1, anul acesta cu finanţarea suplimentară a Programului Naţional pentru pacienţii bolnavi de diabet şi am convingerea că împreună cu dumneavoastră vom găsi soluţiile cele mai bune, astfel să ajungem la ceea ce ne dorim cu toţii – tratamentul integrat al pacienţilor cu diabet”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a reamintit şi de parteneriatul cu Ministerul Educaţiei pentru dezvoltarea de proiecte axate pe prevenţie şi educaţie pentru sănătate.


La fiecare 6 secunde un european moare din cauza complicaţiilor cauzate de diabet

Asociaţia Europeană pentru Studiul Diabetului estimează că la nivel european există aproximativ 22 milioane de persoane nediagnosticate şi că, la fiecare 6 secunde, cineva moare din cauza complicaţiilor cauzate de diabet.

România se înscrie în trendul european: una din 10 persoane este diagnosticată cu o formă de diabet, 11,6% dintre persoanele diagnosticate fiind internate cel puţin o dată pe an pentru complicaţii cauzate de această boală.

„Peste 60 de milioane de persoane din Europa suferă de diabet, un număr care echivalează cu populaţia uneia dintre cele mai mari ţări din Europa. Felicit România pentru că este prima ţară din Europa care lansează un Forum Naţional de Diabet, ca răspuns la apelul deschis lansat de Forumul European de Diabet”, a declarat prof. dr. John Nolan, directorul executiv al Forumului European de Diabet, prezent în Bucureşti cu ocazia lansării Forumului Român de Diabet.


Cel mai mare Program Naţional, ca număr de pacienţi

„În pofida multor progrese în domeniul cercetării şi al tehnologiei în ceea ce priveşte diabetul, rezultatele clinice rămân slabe. Diabetul continuă să provoace suferinţe importante şi mortalitate prematură la costuri enorme pentru societate. Numai prin alinierea numeroşilor actori implicaţi în comunitatea diabetului şi prin stabilirea unor priorităţi strategice va fi posibilă obţinerea sprijinului politic şi public şi îmbunătăţirea rezultatelor clinice”, a explicat prof. dr. John Nolan.


Preşedintele CNAS, Adriana Cotel, a reamintit că 860.000 de pacienţi sunt incluşi în Programul Naţional de Diabet. Acesta este cel mai mare program naţional, ca număr de pacienţi, şi „probabil al doilea program naţional ca şi finanţare, după Programul Naţional de Oncologie”.

Puteţi urmări intervenţiile tuturor speakerilor invitaţi la lansarea Forumului Român de Diabet în următorul video: https://bit.ly/2DacoaW 


Sursa: https://www.medichub.ro/stiri/lansarea-forumului-roman-de-diabet-id-2271-cmsid-2







4 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page